Website delivery gaat per 01-01-2019 over in Bureau Kamp. Neem alvast een kijkje op mijn nieuwe website!

Terugblik: twee jaar zelfstandig!

Het is alweer twee jaar geleden dat ik ontslag heb genomen en full-time ben gaan werken voor Website delivery. Wat gaat de tijd toch enorm snel! Twee jaar geleden geleden alweer…

Het is goed om naast het harde werken af en toe ook even stil te staan, te reflecteren en na te denken over de toekomst. Twee jaar zelfstandig, dat lijkt mij een goed moment om even bij stil te staan.

Ik ben nog steeds elke dag zo blij dat ik deze stap heb gemaakt. In de eerste dagen denk je natuurlijk wel eens na over zaken als goed rond kunnen komen, geen vastigheid meer hebben en dat soort dingen, maar dat heb ik al heel snel van mij af kunnen zetten.

Mijn advies voor starters is dan ook om niet teveel aan jezelf te twijfelen. Het is beter om elke dag met veel plezier en zelfverzekerdheid aan je werk te beginnen en hard te werken. Als je kan voldoen aan die combinatie, dan kan het haast niet fout gaan. Als je gewoon een goede werkweek maakt en goed werk levert dan kan het niet anders dan het zich uitbetaalt in leuke opdrachten.

De eerste maanden

In de beginmaanden heb ik veel tijd gestoken in mijn eigen website.

Als ik in de huid van mijn klanten kruip en ik zou een website willen laten maken dan wil ik als eerste een goed portfolio zien. Daarnaast zou ik positieve referenties willen lezen van klanten en uiteraard zou de website er netjes uit moeten zien. Met die gedachtegang heb ik mijn website uitgebouwd.

Vanuit de klant denken is sowieso iets wat erg belangrijk is. Dat is het voordeel van een commerciële studie: tijdens de studie wordt daar veel aandacht aan besteed. Als je in de huid van de klant kan kruipen dan zorgt dat ervoor dat je in veel gevallen op één lijn zit.

En nu nog bezoekers…

Je kan wel zo’n mooie website hebben met een goed portfolio en positieve referenties, maar als niemand hem te zien krijgt dan heb je er natuurlijk niets aan. Daarom heb ik in de eerste maanden veel tijd gestoken in zoekmachine optimalisatie (SEO) en linkbuilding.

Doordat ik elke week een paar uurtjes hiermee aan de slag ging zag ik mijn website steeds verder omhoog kruipen in de zoekresultaten. En van die tijdsinvestering heb ik vandaag de dag nog steeds profijt.

Daar kwam wel even wat geduld bij kijken, want hoger in Google scoren heeft tijd nodig. Dat gaat niet van de één op de andere dag. Daarom heb ik in de eerste maanden ook Google Adwords ingezet om meer bezoekers naar mijn website te trekken. Op die manier had ik genoeg opdrachten om een goede maand te draaien en kon ik in de avonduurtjes met mijn eigen website aan de slag.

Een ideale situatie

Op een gegeven moment kwamen er steeds meer aanvragen binnen via de bezoekers van natuurlijke zoekopdrachten en kon ik dus de Adwords advertenties uitzetten. Vanaf dat punt heb ik nooit meer Adwords hoeven aanzetten en ontvang ik wekelijks een aantal aanvragen via mijn website waar een aantal leuke opdrachten uit voortkomt. Oftewel, een ideale situatie!

Soms zie ik wel eens een advertentie van een groot webbureau langskomen en dan moet ik stiekem toch even in mijn vuistje lachen. 😉

Dat soort momenten zorgt er wel voor dat je ik mij realiseer dat ik van geluk mag spreken dat het zo goed gaat. Aan de andere kant, je hebt het allemaal in eigen hand. Ik werk er hard voor (ik maak gemiddeld zo’n 50 uur per week) en je dwingt het uiteindelijk zelf allemaal af door goed werk te leveren en de klant blij te maken.

Tot slot

Twee jaar zelfstandig werken heeft mij veel geleerd en vanzelfsprekend zal ik de komende jaren nog veel meer leren. Hoe dien je om te gaan met een lastige klant, een factuur die niet betaald wordt, de eerste aangifte inkomstenbelasting, hoe deal je met te veel aanvragen op één moment, het inplannen van vakantieperiodes, jezelf ook vrije tijd durven gunnen. Dat soort dingen ervaar je simpelweg door te doen.

In veel gevallen maak je de juiste beslissing, maar het komt ook wel eens voor dat je de verkeerde maakt. Dat is niet erg, daar leer je alleen maar van. Ieder mens maakt fouten. Het is belangrijk hoe je ermee omgaat. Leer je ervan of maak je dezelfde fout weer?

Het allerbelangrijkste blijft toch wel dat je geniet van je werk. Als dat het geval is zullen je klanten dat ook merken en gaat de rest eigenlijk allemaal vanzelf.

Dat gezegd hebbende, tot ziens, ik ga weer lekker aan het werk!