Website delivery gaat per 01-01-2019 over in Bureau Kamp. Neem alvast een kijkje op mijn nieuwe website!

Professionele WordPress blog starten

Je eigen Wordpress blog starten

Voordat ik je overval met waardevolle informatie om een professionele WordPress blog te starten wil ik eerst duidelijk maken voor wie dit artikel is bedoeld. Houd je van schrijven en het delen van je kennis, wil je professioneel overkomen, niet al te veel geld kwijt zijn en ben je niet te beroerd om te leren? Dan is dit artikel voor jou geschreven! Als je jezelf niet herkent in deze kenmerken kan je beter je tijd anders spenderen. 🙂

Wat ik je in dit artikel wil delen is mijn ervaring met WordPress en de kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan met het opzetten van professionele WordPress websites. Als je aan de eerder genoemde eigenschappen voldoet dan zet jij binnen een dag je eigen blog/website op en kan je jouw kennis delen met anderen.

In dit artikel leer ik je in grote lijnen hoe je een WordPress blog kan starten, een blog die je gaat plaatsen op je eigen domeinnaam met een eigen hostingpakket. Klinkt allemaal goed, toch? Hoe vet is het om een eigen domeinnaam te hebben en daar je blog op te hebben draaien?!

Om het overzichtelijk en leesbaar te houden zet ik in dit artikel de grote lijnen voor je uit en treed ik niet te veel in detail. Zorg ervoor dat je mij volgt op Facebook, Twitter en Google+, dan blijf je automatisch op de hoogte van nieuwe artikelen over WordPress webdesign!

Allright, genoeg small talk, laten we beginnen!

Wat heb je nodig?

Om een professionele WordPress blog te starten op je eigen domeinnaam heb je software nodig. Zonder deze software is het heel lastig om je blog te starten zoals hierboven beschreven. Installeer dus eerst de juiste software!

Filezilla – download

Een FTP programma (ik gebruik Filezilla) heb je nodig om een verbinding te maken met je hostingpakket en de WordPress installatie op je domeinnaam te plaatsen.

Adobe Dreamweaver (optioneel, download trial)

Heb je verstand van HTML/CSS en wil je een WordPress template aanpassen? Dan is Adobe Dreamweaver hét pakket wat je nodig hebt. Met Dreamweaver kan je heel makkelijk de template files van je website aanpassen.

Dreamweaver & Filezilla

Zodra je Filezilla hebt gedownload en hebt geïnstalleerd is het tijd om te beginnen met het stappenplan. Ik heb vier stappen voor je uitgewerkt die je stap voor stap moet volgen.

Stap 0. Installeer de juiste software (reeds gedaan)
Stap 1. Claim je domeinnaam + webhosting
Stap 2. Download WordPress & installeer
Stap 3. Zorg voor een passende look & feel
Stap 4. Schrijven, schrijven, schrijven!

1. Claim je domeinnaam + webhosting

Voordat je WordPress kan installeren heb je een domeinnaam en een webhosting pakket nodig. Zie een domeinnaam als een adres en de webhosting als het huis dat ruimte biedt om in te wonen.

Denk goed na over je domeinnaam en de naam van jouw blog. Zorg voor een pakkende naam die mensen gaan onthouden! Heb je een naam voor jouw blog in gedachten, check dan eerst of deze domeinnaam nog vrij is.

Ben je zeker over je domeinnaam? Claim deze dan zo snel mogelijk bij een online partij. Zelf ben ik vaste klant bij Flexwebhosting, een betrouwbare partij met voordelige prijzen. Bestel naast een domeinnaam ook een hostingpakket. Het Basic hostingpakket 1 van Flexwebhosting is prima voor een startende blog. Zo houd je de kosten ook zo laag mogelijk.

Let op! Als je bij een andere partij dan Flexwebhosting je hosting hebt geregistreerd, wees er dan zeker van dat je minimaal één database ter beschikking hebt en je hostingpakket over PHP en MySQL beschikt.

Kosten domeinregistratie en webhosting
Over kosten gesproken, een domeinnaam + hosting registeren hoeft helemaal niet duur te zijn. Als je een .nl domeinnaam bestelt + basic webhosting ben je slechts € 26 op jaarbasis kwijt. Met een Adsense advertentieblok op je website heb je dit bedrag zo terugverdiend! 😉

Rond je bestelling af en wacht op een bevestigingsmail van Flexwebhosting. Je krijgt een gebruikersnaam en wachtwoord toegewezen waarmee je kunt inloggen op het controlpanel.

Het is belangrijk dat je inlogt via het controlpanel en de FTP gegevens van je website noteert. Deze gegevens zijn te vinden onder het tabje Mijn hosting. Klik op de knop beheer van het betreffende hostingpakket en klik op Inloggegevens hosting pakket.

2. Download WordPress & installeer

Nu je een domeinnaam en de bijbehorende webhosting hebt geregistreerd is het tijd om WordPress te downloaden en deze te installeren via de beroemde 5-minuten installatie. Geloof me, het kan nog een stuk sneller als je weet hoe het moet en een snelle internetverbinding hebt!

Download de laatste versie van WordPress via de volgende link: http://nl.wordpress.org/. De grote blauwe button aan de rechterkant van het scherm is niet te missen.

Een aantal handige tips voordat je WordPress installeert:

  • Unzip het bestand wat je zojuist hebt gedownload, open de map en wijzig de naam wp-config-sample.php in wp-config.php
  • Maak met Notepad of Texteditor een nieuw bestand aan, kopieer en plak onderstaande code in het document en sla deze op als .htaccess. Zorg ervoor dat je het bestand opslaat in de hoofdmap van de WordPress installatie (dezelfde locatie als waar wp-config.php zich bevindt). Deze code zorgt ervoor dat je URL’s volledig uitgeschreven worden en niet worden getoond als Page ID’s.

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>

Maak een database aan

Zodra je domeinnaam is toegewezen en de hosting is gekoppeld aan je domeinnaam is het mogelijk om in te loggen op je hostingpakket en een database aan te maken. Om een database aan te maken surf je naar http://www.jouwdomeinnaam.nl/flexadmin (mits je registratie via Flexwebhosting is verlopen).

flexadmin

Log in met je inloggegevens en maak een nieuwe database aan onder MySQL Databases. Noteer deze gegevens of maak een notitie via Notepad. Deze gegevens hebben we direct weer nodig!

Open het bestand wp-config.php uit de WordPress installatie met een programma als Notepad of Teksteditor. Kopieer en plak de database name, database username en database password op de juiste plek, zie screenshot hieronder.

wp-config

Vergeet niet om het bestand op te slaan!

Zet de WordPress installatie op je domeinnaam

Open Filezilla en klik op Bestand > Sitebeheer of het meest linker icoontje linksboven. Nu is het tijd om je website toe te voegen! Kies Nieuwe site en vul de FTP gegevens in die je eerder hebt bewaard. Zorg ervoor dat je de configuratie als volgt is ingevuld:

filezilla-ftp-settings

Klik op Verbinden en voilà, je bent verbonden met je website! Open de map public_html en sleep alle bestanden vanuit de WordPress map in de public_html map.

Nog één kleine stap en je hebt eigenhandig WordPress geïnstalleerd…..

Je hoeft alleen nog maar te surfen naar jouw website, oftewel www.denaamvanjouwblog.nl, wat gegevens in te vullen zoals je gebruikersnaam en wachtwoord en dan is het moment eindelijk daar….

Je bent je eigen professionele WordPress blog gestart! Met een eigen domeinnaam, een professioneel hostingpakket en je eigen database! Maar wat nu….

3. Zorg voor een passende look & feel

Nu je zover bent dat je jouw eigen professionele WordPress blog hebt geïnstalleerd is het zaak om online een mooi template te vinden, een bestaand template zelf aan te passen of een WordPress template op maat te laten maken.

Mocht je op zoek zijn naar een grafisch ontwerper die jou kan helpen met een uniek design voor jouw WordPress website? Blijf dan even hangen op mijn website en neem vrijblijvend contact met mij op via de contactpagina. Je kunt uiteraard ook hieronder een reactie achterlaten!

4. Schrijven, schrijven, schrijven!

Het is leuk om een eigen blog met een mooie look & feel te hebben, maar als er geen artikelen te lezen zijn zullen bezoekers snel afhaken. Zorg er dus voor dat je blijft schrijven, het liefst minimaal één keer per week!

Ik hoop dat bovenstaand stappenplan jou heeft kunnen helpen met het opzetten van je eigen WordPress blog. Wil je gratis reclame voor jouw brand-new-Wordpress-blog? Laat dan hieronder een reactie achter met een link naar jouw website. Ik ga absoluut even kijken!

Succes!