Website delivery gaat per 01-01-2019 over in Bureau Kamp. Neem alvast een kijkje op mijn nieuwe website!

Coda: het nieuwe Dreamweaver

Ik heb jarenlang met Dreamweaver van Adobe gewerkt. Mijn eerste website werd in Dreamweaver ontwikkeld en vele volgden. Het deed wat het moest doen: een tool zijn waarmee ik websites kon maken.

Op een gegeven moment begon ik mij echter steeds meer te ergeren. Bijvoorbeeld het relatief trage opstarten, de logheid van het programma an zich, maar ook het gebruik van Dreamweaver op meerdere computers en het online werken aan een website begon mij steeds meer tegen te staan.

Die irritatie deed mij besluiten om toch eens op zoek te gaan naar een ander programma, een programma wat geoptimaliseerd is voor Mac, eventueel werkbaar is met meerdere computers en in zijn algemeenheid gewoon fijner werkt.

Alternatief Dreamweaver

Na een korte zoektocht op ‘alternatief dreamweaver mac’ kwam ik er achter dat ik niet de enige was die oor had naar een ander programma. Tal van websites sneden het topic aan. In bijna elk lijstje wat ik tegenkwam kwam één naam terug, een naam kort en krachtig: Coda.

Ik kwam terecht op de website van Coda en wat mij meteen aansprak was het design van de website: modern, duidelijk en responsive. Met andere woorden: ze hebben aandacht besteed aan de website en dat is mijn geval altijd een duidelijke pré. Naast een goed ontwerp bevat de website tevens een video die op een simpele manier toont hoe Coda eruit ziet en welke mogelijkheden het biedt. Ideaal! In een handomdraai was ik overtuigd om de gratis demo te downloaden.

Maak kennis met Coda

De installatie ging als een fluitje van een cent en voordat ik het wist had ik verbinding gemaakt met mijn server. Als je het programma opstart kom je in een venster terecht waar al je projecten te vinden zijn, erg overzichtelijk.

Zodra je een website selecteert heb je aan de linkerzijde je lokale mappen en aan de rechterzijde de mappen op je server. Eigenlijk dus een FTP-client en web editor in één, wat ik zelf enorm prettig vind werken. Geen Dreamweaver en Filezilla naast elkaar gebruiken, maar slechts één programma. Aangezien beelden meer zeggen dan woorden, hierbij een aantal screenshots:

Nadat ik Coda geïnstalleerd had en een paar uur ermee had gespeeld moest ik noodgedwongen weer terug naar Dreamweaver, de websites van al mijn klanten stonden immers nog in Dreamweaver. En toen merkte ik meteen het verschil. Het verschil zit ik kleine dingen, zoals een snellere laadtijd en het makkelijker coderen in Coda. Coda is slim op het gebied van tags aanvullen, terwijl ik in Dreamweaver bijna alles volledig moest uittypen.

Voordat ik het wist had ik de volledige versie van Coda aangeschaft en de lopende projecten overgezet naar Coda. Sindsdien heb ik Dreamweaver niet meer opgestart.

De voordelen van Coda op een rij

  • Gemakkelijk om een grote hoeveelheid websites/servers te managen
  • FTP-client en web editor in één
  • De mogelijkheid om de look & feel van het programma te kiezen (achtergrond, tekstkleur en dergelijke). Ik merk nu pas hoe fijn ik het vind om op een donkere ondergrond te werken!
  • Synchronisatie tussen meerdere apparaten. Ideaal als ik niet vanuit kantoor werk en ik op mijn Macbook verder wil werken aan een project
  • Het slim aanvullen van tags tijdens het ontwikkelen van een website
  • Het werkt supersnel, zowel het opstarten als een bestand opslaan
  • Gemakkelijk online werken aan een project door het gemakkelijk (tussentijds) kunnen opslaan van een bestand*

*Ik werk het lekkerste aan een website als ik deze online kan uitbouwen. Op deze manier kan ik direct checken hoe het eruit ziet in verschillende browsers en kan de klant gemakkelijk meekijken. Bij Dreamweaver dien je een bestand te ‘putten’ (wat ik erg omslachtig vond), in Coda kan je een bestand gewoon tussentijds opslaan door cmd + s. Oftewel, efficiëntie ten top!

Tot slot

Als jij je ook irriteert aan Dreamweaver of een andere web editor, Coda kan dus ik van harte aanbevelen. Ik heb geen aandelen in Coda of Panic inc (de ontwikkelaar), dus ik heb helemaal niets aan deze lofzang, alleen dat ik jou wellicht kan helpen in het efficiënter bouwen van een website.

Happy coding!